Food for 8 days in Iceland Hornstrandir

Food, the thing that keeps you going on the trail.

IMG_0588

For the past couple of years I’ve been opting for freeze bag cooking. I think it’s really neat, packs small, no dishes to do and you got mini-trash-containers for each meal. Is it always the most fun things to eat? No. But for me personally, the food I bring on a trip I see more as fuel rather than a dinner at a fancy restaurant.

For this 8 day trip I’m bringing 7 breakfast soups, 16 bags of noodles, 18 powerbars and 4 bags of nuts and candy for that extra punch. Total weight is 3900g so roughly 490g per day. Between 400-500g per day is good enough for me with the things I’ve chosen.

8 days worth of supplies is quite a lot for my Zpacks Arc Blast backpack, almost bursting at that point, but it’s doable. Best thing with food is that you consume it and after even two days it’s way easier to close the bag.

IMG_0589

Before I leave my tent in the morning I always bump the meals that I’m gonna be using through out the day. Putting Noodles in the back mesh pocket and snacks goes in the side pockets for easy access while walking. If it’s a really small meal I can even put it inside my cooking kit that I have right now. All of the above will save you time and not having to dig through your food bag inside your backpack. If possible I try to have everything I need during the day in the mesh pocket so I don’t have to open the main compartment of the backpack.

img_0111

Before going to Vålådalen, Sweden, 2016. 7.5 days worth of supplies.

6 thoughts on “Food for 8 days in Iceland Hornstrandir

 1. I’m impressed that you got the weight down so low on the food. How many kcal:s do you have per day? My food weighs almost the double with staggering 820 kcal per day at 3500kcal. It got heavier than I expected.

  • A few years ago I counted it and noted down how much everything was. I’ve lost that piece of paper and the database aka my brain, can’t remember the numbers anymore…

   I do believe I’m closer too 1500-2000 depending on what snacks I eat for that given day. High protein bars are good, low weight and can pack 450kcal per piece. I believe 3500kcal is a general figure for thru hiking or “high activity”. Where I’m going now it’s not that hilly and I don’t mind if I lose 1-2kg on a trip like this. I weight between 70-75 and it’s quite ideal for me. Was worse when I was 62-65kg then it was a bigger problem if I lost kilos.

 2. Ska själv till island om några veckor för lite solovandring. Men läst på en del om intag av mat till island. Är det tillåtet att packa om frystorkat till Zippit påsar? För om jag tolkar / läst rätt på deras Tullsida så ska innehållsförteckning finnas på all mat som tas in? Har jag missat någon detalj som ändå gör att jag kan packa om min mat här hemma i Sverige?

  • Hej Filip,

   Sitter själv på en pub i Isafjordur efter min 8 dagars. Jag kör allt mitt färdigt i påsar och det har inte varit något problem. Läste själv samma som dig första gången men tolkade det som ok med torrvaror.

   Det är ju å andra sidan inget stort jobb att göra det på plats heller om du har tid.

   Nyfiken, vart ska du?

   • Tackar för svaret! Då chansar jag nog också på att packa om mitt hemma!

    Kul att höra, hoppas allt gick som det skulle!
    Jag ska gå Laugavegur trekken till Skógar nu i slutet av Augusti och satsar på att gå så lätt som möjligt. så att packa om otympliga fryspåsar och dylikt vore smidigt.

   • Vad skoj! Hoppas vädret håller i sig, bör ju inte va så mycket folk då. Tänk på att det är rätt sent på säsongen.

    Om du inte redan har så läs min rapport därifrån och kolla in videon för mer inspiration och packningstips.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s